7 julförberedelser som går att delegera till barnen

christmas
0

Man behöver inte fixa alla bestyr, förberedelser och pyssel själv. Så här kan man både dela arbetsbördan och samtidigt underhålla barnen (i alla åldrar).

Julen är nog den stressigaste tiden på året. Men det är också då barnen ofta vill delta i förberedelser och pyssel. Om du kan ta vara på deras glädje inför julen så kan du få dem att göra några av de mest tidsödande uppgifterna och göra julen lite mindre hektisk för dig – även om det kanske krävs en eller annan muta.

1. Klä granen

Få upp granen och låt sedan barnen få uttrycka sin kreativitet med kulor, glitter och annat som lyser upp den. Små barn älskar det, men det gör även lite äldre barn, särskilt om de får ansvar för färgsättning och dekorationsstil. De kan ju instagramma det färdiga resultatet! Undvik att ge glasdekorationer till de yngsta. När julen är över kan du ge dem lite papper eller en tidning, och köra en ”packa ihop”-lek så att ni förvarar sakerna säkert till nästa år.

2. Städa rummen

Även om det inte är ett kul jobb så kan du ändå få barnen att samla ihop sina leksaker, böcker och göra hemmet rent. Lovar du bara lite mer julgröt eller godis så blir de nog motiverade att hjälpa till.

3. Leka kock

Vissa rotfrukter kan kräva vassa knivar och vuxen tillsyn (passar bra för föräldrar och äldre barn), men även yngre barn kan skölja grönsaker och rensa bort ytterblad och sortera avfall i matsopor. Äldre barn kan även bli lite stolta över att involveras i tillagning av maträtter till julbordet. Att laga smårätter gillar ju de flesta.

4. Göra en julkortslista

För tioåringar och uppåt – Be att familjemedlemmarna som aldrig är offline skriver namn och adresser för hand. Om de är lite kreativa av sig kan du be dem skriva på kuverten med en fin penna för att göra det mer personligt (men se bara till att det går att läsa). Du kan även köra på ett grönt alternativ och spara pengar: Be dem hitta en hemsida där de kan sätta ihop en kort film med bilder på familjen för att skicka ut som digitala kort via e-post.

5. Välja klappar

Ge din tonåring en summa pengar för att köpa julklappar till de yngre barnen på din lista. De bör vara tillräckligt nära i ålder för att veta vad som funkar! För att undvika hyss kan du be dem välja ut klappar på nätet och spara i en lista så att du kan godkänna och betala för klapparna. Du kan även dela idéer via ett Pinterest-board.

6. Göra julgodis

Vill barnen till exempel ha traditionsenligt julgodis, uppmana dem då att leta runt efter olika alternativ som de får föreslå (det är användbar livskunskap!) eller be dem hitta ett härligt recept i en kokbok och ge dem en liten summa för att köpa ingredienserna. Eller så kan du låta tonåringen laga en mindre rätt till julbordet.

7. Slå in klapparna

Att slå in klappar och skriva juletiketter tar mer tid än du kanske tror, så lägg ut den här uppgiften på klappar som inte behöver hemlighållas för barnen. De små barnen vill gärna vara kreativa med snören och glitter, medan de äldre barnen tycker det är kul att få veta vem som ska få vilken klapp, men de gillar även saker som att finslipa sin teknik att slå in paket.
Blir barnen involverade i julförberedelser? Lämna dina tips på en enklare jul i kommentarsrutan nedan.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om